Thought leadership har klivit ur marknadsföringens skugga och in i styrelserummet. Det har gått från att kommentera samtiden till att skapa framtiden.
Vi lever i en disruptiv tid där AI, digitalisering och automatisering ständigt förändrar spelplanen. När information blir en “commodity” blir istället förtroende och expertis avgörande konkurrensfördelar.
Detta gör Thought leadership till mer än ett kommunikationsverktyg. Det blir en strategisk funktion. Det handlar inte längre om att hänga med i de senaste trenderna, utan istället om att vara med och forma dem.
Företag och organisationer som tar sig an detta synsätt på Thought leadership kan dra många fördelar av det. Att Thought leadership är affärsstrategi handlar i grunden om att implementera det som en strategisk kärnkompetens runt om i organisationen. Istället för att, som tidigare, bara se det som en möjlighet till lite extra PR eller marknadsföring.
Etablerar långsiktig trovärdighet – inte bara synlighet
Till skillnad från traditionell marknadsföring, som ofta fokuserar på kortsiktig räckvidd, bygger Thought leadership förtroende över tid. Det positionerar organisationen som en pålitlig källa till insikter, vilket påverkar både varumärkesvärde och affärsrelationer. Det finns gott om exempel på företag arbetar strukturerat med återkommande rapporter och analyser för att bygga förtroende. McKinsey & Company publicerar till exempel regelbundet djupgående rapporter om globala trender.
Stärker affärsstrategin genom expertpositionering
Thought leadership kan också vara en del av affärsstrategin på så sätt att den hjälper företaget att få den typ av affärer det vill ha. Genom att strategiskt lyfta fram och knyta sin expertis till nyckelområden (till exempel AI, hållbarhet eller ledarskap) kan företag vara med och påverka diskursen och få kunder och partners att assosciera dessa områden med dem. Till skillnad från att bara bygga förtroende, syftar detta till att aktivt styra vilka teman och framtidsfrågor företaget associeras med – och därmed påverka vilka typer av affärer och samarbeten man attraherar.
Bygger intern kultur och sätter gemensamma mål
När Thought leadership integreras i organisationens strategiska processer, till exempel genom regelbundna strategisessioner, blir det ett verktyg för att skapa samsyn internt. Det hjälper medarbetare att förstå företagets syfte, mål och värderingar – och att känna stolthet i att vara en del av något större. Ett bra exempel på ett företag som byggt en stark intern kultur och samtidigt tagit en position som Thought leader i sin bransch är Patagonia.
Driver affärsresultat genom förtroendebaserad påverkan
Det är lätt att fastna i att det är Performance marketing som konverterar och driver affären, medan Thought leadership mer är ett långsiktigt “nice to have”. Men Thought leadership kan också vara ett kraftfullt verktyg för att påverka köpbeslut. Till exempel så visar data från Linkedin att Thought leadership-innehåll från ledare och experter har högre engagemang och påverkar beslutsfattare mer än traditionella annonser.