Det är i alla fall den känslan jag får efter de senaste dagarnas turer kring ifall Facebook tappar användare eller inte. För den som godtroget förlitat sig på svenska källor kan det nämligen verka som att förvirringen är total.
Allt började med att sajten Inside Facebook berättade att Facebook tappade trafik i USA, samt ytterligare några ”early adopter”-länder i maj. I artikeln tillades dock att sajten fortsätter att öka i användarantal globalt, och att användarbasen verkar stabilisera sig kring 50 procent av internetpopulationen i de flesta länder där Facebook fått starkt fotfäste.
I en uppföljningsartikel garderade sig dessutom Inside Facebook med att statistik från andra källor inte visade på samma dalande trafik, och att man därför inte bör dra alltför stora slutsatser av dem. Facebook tonar dessutom själva ner det hela i ett uttalande i samma artikel.
Vad gjorde då svensk media av det här?
Ja, till att börja med så blandade TT ihop minskad trafik med minskad antal medlemmar. En viss skillnad. Trots att de har uppdaterat artikeln en gång redan, så verkar de i skrivandets stund fortfarande inte ha fattat att de sprider rena osanningar. Detta rapporterades sedan vidare av bland annat P3 och DN.
”Enligt sajterna Inside Facebook och Socialbakers, som loggar de sociala medierna, har Facebook tappat nära 5 miljoner konton eller drygt tre procent i USA den senaste månaden.”
Neeeej, TT, inte konton. Gör om, gör rätt.
Vidare så körde Metro följande löp idag (bild av @emanuelkarlsten), alltså en dag efter att Inside Facebook publicerat sin uppföljningsartikel. Det är ganska uppenbart att vinkeln i artikeln är bestämd på förhand – att ”unga överger Facebook”. Det är ju ett bra löp! Att det är vilseledande spelar tydligen mindre roll.
Trist naturligtvis.
Det finns naturligtvis fler exempel, men för att gå vidare – varför blir det såhär? I fallet TT tror jag enbart det handlar om okunskap. I fallet Metro är det lite mer oklart – aningen så har de inte heller gjort ordentlig research, eller så är det precis som tidigare nämnts avsiktligt vilseledande som en konsekvens av jakten på en bra rubrik.
Vem sammanfattar då läget för Facebook bäst? Vill man inte pussla ihop fakta från olika sajter själv, så rekomenderar jag den här texten i Slate av Farhad Manjoo. Han resonerar ur ett större perspektiv kring tendensen att Facebooks användarökning brukar stanna av när den når 50 procent i ett land, vilket skulle innebära att peaken kommer att nås vid cirka en miljard användare globalt (det finns två miljarder internetanvändare i världen). Han poängterar dessutom att vi inte ska fokusera alltför mycket på om Facebook ökar eller inte, det finns alla möjligheter att utvecklas utan att öka i antalet användare.
Faktum är ju trots allt att användare inte överger Facebook till förmån för något nyare eller bättre – marknaden är bara volymmässigt mättad.
Vill avslutningsvis också passa på att tipsa om Emanuel Karlstens text på ämnet hos Same Same But Different, som publicerades strax innan denna.
Bra där!
Tack! Kommenterade också din precis 🙂