En av sommarens mest omskrivna tjänster har naturligtvis varit Google Plus, Googles utmanare till Facebook och Twitter. Hur kommer detta att påverka sociala medier-landskapet? Analyser har gjorts och spåkulor har tagits fram.
Oavsett hur pass träffsäkra dessa analyser är, så bygger de till stor del på spekulationer. Vilket förstås är naturligt på ett såhär tidigt stadium. Men det som i slutändan kommer att avgöra vilket genomslag Google Plus får är hur vi väljer att använda det. Något som exempelvis Read Write Web berörde när de undersökte om Twitter- och Facebook-användandet minskat i deras omgivning.
Den stora frågan är alltså om var och en av oss kommer att hitta ett ett användningsområde, ett syfte med den, som vi tycker är tillräckligt bra för att vi ska investera vår tid i tjänsten. Jag tycker mig, efter ett par veckors sporadiskt användande, nu ha gjort det. Förutsatt att Google även lyckas vinna över tillräckligt många andra för att få en solid användarbas, så har de alltså mig fast.
Igår upptäckte jag exempelvis Old Spice nya koncept, “NEW Old Spice Guy Fabio”, där den hårfagre kultmodellen Fabio axlar manteln efter Isaiah Mustafa. Spontant delade jag också med mig av mina funderingar kring detta på Google Plus.
Precis här ligger styrkan i Google Plus för mig. Tidigare har jag saknat en naturlig plattform att snabbt publicera korta bloggliknande inlägg och tankar på. Min blogg skulle kunna vara en sådan plattform. Men, det är den inte. Det här blogginlägget, till exempel. Jag funderade på det sent igår kväll, fortsatte fundera på tunnelbanan imorse, och nu sitter jag slutligen och klurar på hur jag ska formulera mig. Det blir ofta ganska pretentiöst, helt enkelt.
Det gör jag inte på Google Plus. Där bara spontanproducerar jag, där går det snabbt. Man kan givetvis hävda att, om kanske inte Twitter på grund av teckenbegränsningen, i alla fall Facebook skulle kunna fylla samma behov. Ja, det skulle det kunna. Men det gör det inte. I alla fall inte för mig.
Så låt oss inte hänga upp oss för mycket på funktionerna. Det handlar inte om hur vi skulle kunna använda saker, utan om hur vi verkligen använder dem. Börjar fler resonera som mig, eller hitta andra möjligheter i Google Plus, så har Google lyckats.
Mycket intressant. Och jag tror att du kan ha en poäng här. Jag har själv inte hittat ”dit” än, och då pratar jag alltså om att spontanpublicera kortare content på Google Plus. Men jag ser luckan. När vi, för länge sen, studerade användandet på Blogg.se noterade vi samma lucka, användarna ville ha en plats för det innehåll som ”inte är ett helt blogginlägg” men som ändå är tankar av värde. Vårt svar på det är nu Yo.se. Men tveklöst är Google Plus en ”utmanare”, hehe.
Tack Daniel! Har sett Yo.se – smart grej tycker jag! Lite som Twitter, fast ompacketerat till att passa den bredare bloggpubliken, det är i alla fall den uppfattningen jag fick vid första anblicken.
Angående användandet av Google Plus så får väl tiden avgöra om fler, t.ex du själv, kommer att börja använda det så som jag börjat göra. Det viktigaste för Google Plus tror jag dock är att användarna hittar just en sådan ”lucka”, ett nytt användningsområde. Exakt vad luckan innebär är inte lika viktigt, förutsatt att den ger incitament nog för att vi ska använda tjänsten.