En enda artikelkommentar kan väga upp mycket skräp
Har tagit upp flera texter om nätanonymitet bland mina senaste länkar, och jag tycker att Hans G Andersson gör en mycket bra poäng med det här inlägget. Den här typen av anonyma kommentarer tillför så pass mycket att det faktiskt kan väga upp en väldigt stor mängd idioti. Dessutom ger det oss lite hopp om mänskligheten.
Jonay: How I Crowdsourced A Skydiving Anthem
Min kompis Jonay, som pysslar med musik, gör ett gästinlägg hos Doktor Spinn om hur han crowdsourcade innehållet i en av sina låtar och på så sätt fick den att bli theme song för fallskärmhoppare i hela världen. Ladda gärna ner hans album (gratis), det är ett par år gammalt nu men såklart fortfarande riktigt bra. Min favoritlåt är ”Hold You Tight” ft. Daniel Gidlund.
London riots: how BlackBerry Messenger played a key role
The Guardian publicerade den här artikeln igår kväll, då det visat sig att det snarare var den stängda kommunikationskanalen BlackBerry Messenger som varit huvudverktyg bland upploppsmakarna än Twitter och Facebook.
Twitter spread misinformation faster than truth in UK riots
Funderade också lite kring detta igår, i samband med att de falska bilderna på den förrymda tigern (som nämns i texten) cirkulerade. Det är givetvis inte oproblematiskt att felaktigheter lätt sprids via Twitter. Men ingenting i texten styrker egentligen påståendena i rubrik och ingress, och texten är i första hand mest läsvärd för att den visar på en något förlegad syn på Twitter som informationskanal.
Det övre stycket skrev jag på min Facebook-sida tidigare idag, då jag först delade länken. För att utveckla resonemanget lite – jag ställer mig inte okritiskt och ropar hallelulja över Twitter samtidigt som jag proklamerar traditionell medias överflödighet. Absolut inte. Men kritiken i det här inlägget är för det första alldeles för grund, och för det andra så är utgångspunkten fel. Twitter är inte färdiga nyheter, en stor majoritet av innehållet kring ett specifikt nyhetsämne är obearbetad information. Det är viktigt att komma ihåg.
Bearbetandet av den informationen sker i realtid och är en viktig del av nyhetsprocessen på Twitter. Ibland brister det någonstans i processen, vilket leder till att felaktiga uppgifter sprids som sanningar. Men oftast korrigeras detta snabbt, och innan någon större skada är skedd. Låt oss därför komma överens om att Twitter, ur den här aspekten, huvudsakligen är något gott.
@BorowitzReport: This may be the best typo in the NY Times EVER
Svårslaget!