Hur man ska lyckas ta sig in på arbetsmarknaden efter studierna är antagligen något som en och annan student går och grubblar över. Visst kan det vara tufft, speciellt då i princip varenda platsannons tycks efterfråga flera års arbetslivserfarenhet, men det är knappast omöjligt.
Dessutom kan du själv påverka hur arbetsgivare ser på dig. Därför har jag bett tre duktiga och ytterst relevanta personer i mitt nätverk att dela med sig av sina bästa tips på vad du ska tänka på – både under och efter studierna – för att öka dina chanser till jobb.
Robert Käck är Global Employer Brand Manager på King. Tidigare har han bland annat varit med och gjort Vattenfall till en av Sveriges mest attraktiva arbetsplatser bland Sveriges civilingenjörsstudenter.
Jerry Silfwer är grundare av Mad Science Digital, bloggen Doktor Spinn och nätverket PR of Sweden. Han är ansedd som en av Sveriges absolut främsta experter på digital kommunikation.
Fredrik Johansson är Lead Analyst for Marketing på Spotify, numera stationerad på New York-kontoret. Han lyckades fixa drömjobbet på Spotify i Stockholm direkt efter civilingenjörsstudierna i Linköping.
Roberts tips
– För att fixa första jobbet skulle jag rekommendera att börja med att välja ut ett antal arbetsgivare som man ser som extra intressanta. Vart vill du helst jobba? Det är sedan viktigt att läsa på och undersöka närmare vad dessa företag står för, rådande kultur och vilket arbetsgivarerbjudande de har till potentiella kandidater. Således får man en mycket personligare ansökan och det brukar synas i urvalsprocesser samt under intervjuer. Felet många gör att man fokuserar på för många företag samtidigt vilket syns i ansökningsprocessen eller när man pratar med ambassadörer från företagen.
– Ett tips är även att kolla ifall man har några bekanta eller kontakter på företaget som man kan påbörja en dialog med, se över deras rekryteringssituation och vilka kompetensområden de söker anställda inom.
– Det kan också vara svårt att få drömjobbet direkt, men se första tjänsten som en ingång på arbetsmarknaden och företaget där du helst vill jobba. Sedan kan man söka sig vidare internt och fortsätta utvecklas för att slutligen hitta sitt drömjobb.
Jerrys tips
– När det gäller att landa ett jobb i kommunikationsbranschen så är det extra viktigt att du kommunicerar väl i dina första kontakter. En bra tonalitet, både ansökningar och mejl ska vara rättstavade och grammatiskt oklanderliga. Många fokuserar för mycket på att visa hur kreativa de är och slarvar med de allra mest grundläggande egenskaperna.
– En annan viktig del är att det material som du lämnar ifrån dig, som exempelvis arbetsprover, ansökan, dina profiler på nätet, dina mejl- och telefonkontakter – alla delar behöver tillsammans hålla en röd tråd som visar på en tydlig framåt- och uppåtrörelse. Arbetsgivare imponeras ofta av personer som under hela sitt liv arbetat metodiskt och målinriktat för att nu vilja ta nästa självklara steg – att arbeta hos just dem. Det smickrar dem helt enkelt att en målinriktad person nu ser det som självklart att söka jobb inom deras organisation.
– Sedan gäller det förstås att vara klar på vad du rent praktiskt tar med dig till din potentiella arbetsgivare. Kan du skriva både fantastiskt och snabbt? Är du en fena på att skapa visuell kommunikation? Är du en stark säljare av kommunikationstjänster? Har du ett tungt nätverk? Att bara komma med ett glatt humör och en massa glödande ambition räcker ofta inte i konkurrensen.
Fredriks tips
– När jag var på väg mot slutet av studierna funderade jag mycket på hur jag skulle lägga upp mitt arbetssökande. För mig landade det i några fundamentala ting som i stort sett går att applicera till vilket jobb man än söker.
– Kom väl förberedd till intervjun. Vilken student kan inte lägga en vecka på att förbereda en tenta? För mig var de mest intressanta arbetsgivarna viktigare än vilken tenta som helst. Det här är också något som har blivit allt tydligare när jag på senare tid suttit på andra sidan som intervjuare. De mest förberedda kandidaterna är också de som presterar bäst. So let’s face it, det är konkurrens om platser och du kommer behöva kämpa för ditt drömjobb. Den minsta tjänsten du kan göra för dig själv då är att inte falla på undermålig förberedelse.
– Våga visa engagemang och passion. Arbetsgivare söker drivna personer som kan pusha och exekvera i processer. Försök föreställa dig rollen du söker, vad i den kommer du att brinna för? Du kommer med största sannolikhet också att få frågor om vad du gjort tidigare. Lyft fram delar där du kan visa på personligt engagemang. Om du kan brinna för det gör nu eller vad du har gjort, varför skulle du inte kunna brinna för ditt nya jobb?
– Lär dig av intervjuer. Eventuellt kommer du att vara i flera processer samtidigt, eller så har du sen tidigare fått nej av en arbetsgivare. Ta lärdom av de intervjuer du varit på. Kändes det bekvämt att berätta om dig själv eller dina tidigare erfarenheter? Om inte, se till att det gör det nästa gång. Det vill säga förbered och öva den delen ännu mer. Trampa dock inte i fällan att förbereda specifika svar. När du är tillräckligt förbered ska du kunna prata fritt och obehindrat kring intervjuämnen.
Jag skulle vilja lägga till. Gör nått på riktigt. Teoretisk kunskap i all ära men alla som har drivet att genomföra sin idéer är alltid intressanta.
Sant. Tack för bra tips Fredrik!
Tack för att jag fick vara med och kul att läsa Roberts och Fredriks svar!
Tack själv för att du tog dig tid att svara!