Första jobbet. Det är ofta då många känner att vuxenlivet börjar. Från en trygg tillvaro i studiemiljö, där du endast behövde svara till dig själv om en tenta gick åt skogen, så ska du plötsligt leverera till kollegor, chefer och kunder. Men i det här inlägget finns i alla fall några bra tips att stoppa ner i introduktionspärmen.
1. Utnyttja ditt perspektiv
Det är lätt att bli hemmablind, och ett par nya ögon som kommer in helt opåverkade av organisationskulturen på arbetsplatsen kan tillföra mycket. Visa att du vill lära dig hur saker och ting fungerar på arbetsplatsen, men var inte rädd för att samtidigt fråga varför man valt att göra så. En del av frågorna har antagligen ställts många gånger förut och har också logiska förklaringar, men förhoppningsvis kan några också synliggöra effektiviseringsmöjligheter – vilket oftast är uppskattat.
Dessutom så sitter en ung person också på faktisk spetskompetens som en äldre ofta saknar. Även om en senior kommunikationsexpert säkert har koll på att ungdomar föredrar Instagram och Snapchat framför Facebook idag, så har hen sannolikt mindre bra insikt i ungdomars intressen över lag. Vilka artister som är stora, vilken underhållning de ägnar sig åt, och så vidare. Detta ska du förstås plocka fram när tillfälle ges.
2. Skaffa dig mentorer
Varje organisation har sina nyckelpersoner, de som verkligen kan allt om sitt område. Identifiera dessa och fundera ut vilka du skulle vilja lära dig lite extra mycket av. Det kan vara någon med mycket erfarenhet av just det du jobbar med, eller någon gammal räv som kan företaget lika bra som Yoda kan lasersvärd.
Sen är det bara att bjuda med dessa personer på luncher, fika och andra bra samtalstillfällen. Var ärlig och säg att du gärna vill lära av dem, ofta är denna typ kompetensöverföring lika uppskattad av dem som av dig.
3. Skapa hälsosamma vanor
Kan låta trist, och naturligtvis måste man få ha lite roligt också. Men faktum är att mer sömn och motion i kombination med mindre alkohol, tobak, godis och pizza kommer att höja din prestationsförmåga avsevärt.
Skaffa rutiner som du kan få in i din vardag och använd dig av konkreta mål. Att exempelvis bestämma sig för att ”äta nyttigare” är för diffust. Välj då hellre bort konkret innehåll i kosten, till exempel bröd, grädde och ost, och fortsätt i övrigt att äta som vanligt. Samma sak gäller förstås motion. Sätt till exempel upp som mål att träna en gång i veckan eller gå till jobbet varannan dag.
4. Fixa bra referenser
Allt har ett slut, och även om du trivs otroligt bra på ditt första jobb så kommer dagen då du söker dig vidare komma för eller senare. Se då till att undersök om en eller ett par personer på jobbet kan tänka sig att ställa upp som referens. Det bör dels vara personer med bra insikt i ditt arbete, kanske en chef eller en nära medarbetare, men också personer som du tror kommer att svara på rekryterarens frågor på ett så bra och rättvisande sätt som möjligt.
Dessa personer behöver inte nödvändigtvis vara de du skulle klassa som dina bästa vänner på företaget. Att vara en bra och lojal vän innebär ju inte att personen i fråga automatiskt blir expert på att beskriva din kompetens på bästa sätt. Så tänk på helheten – vilka egenskaper vill du att dina ambassadörer ska ha?
5. Var ödmjuk
Det är lätt att gå ut från skolan, smälla igen dörren bakom sig och tro att man ska kunna kliva in på vilket jobb som helst och uträtta stordåd. Men gör du det så är risken stor att du blir besviken.
Första jobbet är antagligen inte ditt drömjobb. Det är heller ingen vild gissning att många av dina till synes geniala idéer kommer att hamna i papperskorgen och att du istället kommer få spendera mycket av din tid i föråldrade CMS-system. Men med rätt inställning kommer du ändå uppskatta det och senare se tillbaka på det som något otroligt lärorikt. Något som tog dig in på rätt väg för att uppnå de där stordåden senare i karriären.