Idag har de flesta företag och organisationer någon form av närvaro i sociala medier. Många gör det bra, men det finns också de som lägger ner stora resurser utan att få ut särskilt mycket av det. Varför får de inte det?
Ingen strategi för kommunikationen
Detta är antagligen det största och vanligaste felet företag och organisationer gör. Det går att göra fel på lika många sätt som det finns spamkonton på Instagram. Några exempel:
- För lite innehåll – leder till lägre organisk räckvidd på exempelvis Facebook.
- För mycket innehåll – följarna tröttnar.
- Oregelbundet flöde av innehåll – varierar mellan att publicera för sällan och för ofta.
- Spretigt innehåll – antingen grafiskt, budskapsmässigt eller både och.
- Ingen tydlig idé med vad man vill uppnå med sin närvaro. Tyvärr vanligare än vad man skulle kunna tro – testa själv att göra några stickprov genom att ställa frågan och du kommer bli förvånad.
Mindre företag eller organisationer behöver förstås inte anlita konsulter för miljontals kronor för att lösa den här frågan, men det krävs åtminstone att någon sätter sig och tänker i alla fall en liten stund innan man börjar skicka ut grejer till höger och vänster. Exempel på saker att tänka på finns här.
Innehållet inte anpassat för kanalen
Om företaget går ut med ett pressmeddelande om en viktig nyhet och bara kort och gott delar detta på Facebook utan att omarbeta innehållet efter vad som funkar i kanalen, då blir det ungefär som att dela ut pensionsbesked på en studentfest, inte en kotte kommer klicka. Några exempel på vad man kan göra istället, som alla är bättre:
- Sammanfatta nyheten i korta bullet points. Då kommer många som inte orkar klicka sig vidare ta del av nyheten ändå.
- Sammanfatta nyheten i en kort film där budskapet levereras i text. Viktigt att man förstår vad det handlar om på bara några sekunder för att det inte ska försvinna i flödet.
- Gör en kort intervju med talespersonen som levererar citaten i videoformat. Med kort menas cirka 30 sekunder och inte 5 minuter.
Dåligt genomarbetad copy
Här är det viktigt att inte tänka inifrån och ut och verkligen göra jobbet som krävs för att fånga intresse eftersom man har extremt kort tid på sig att göra ett intryck på webben. Alla som jobbar med annonsering i exempelvis Facebook och Google vet hur stor skillnad det kan bli på hur en annons levererar bara genom att man spetsar copyn lite. Samma sak gäller här. Några exempel:
- En intresseorganisation vill komma ut i samband med att regeringen presenterar ett nytt lagförslag som berör branschen. Alibicopyn ”XX kommenterar regeringens nya förslag” fångar tyvärr inget intresse. Genom att berätta vad som gör förslaget bra eller dåligt direkt i copyn så ökar chanserna att följarna vill ta reda på mer. En fråga, ett påstående eller något annat som triggar aktivitet är också bra knep.
- Företagets vd blir videointervjuad om framtidsspaningar tillsammans med några andra personer från branschen. Copyn ”Vår vd Namn Namnsson om branschens framtid” förutsätter att vd:n är någon form av household name (vilket hen inte är såvida det inte är Elon Musk). Lyft hellre fram något spännande citat eller ställ en fråga kopplad till innehållet. Det är inte intervjun med vd:n som är grejen utan ämnet hen pratar om.
Ingen eller dåligt genomförd annonsering
På Facebook har den genomsnittliga organiska räckvidden minskat allt mer och även Instagram och Twitter har börjat använda sig av algoritmstyrda flöden, vilket i förlängningen innebär att den organiska räckvidden minskar. Idag är det i princip ett måste att ha en löpande budget för annonsering av sitt innehåll och det ska vara någon vits att lägga resurser på att producera det.
Samtidigt så gäller det att inte slarva när man riktar annonserna, då blir annonserna dyrare, presterar sämre och gör mer skada än nytta då många som man når bara blir irriterade. Några vanliga fel:
- Riktar annonsen alldeles för brett. Allt åt alla – antagligen det vanligaste felet. En dum metod som inte alls tar vara på styrkorna i de sociala mediernas avancerade annonssystem. Jobba i så fall hellre med flera nischade målgrupper, det går exempelvis att ha flera målgrupper för samma innehåll men med olika vinklar anpassade efter målgruppen.
- Väljer att sponsra inlägg som presterar dåligt organiskt på grund av att det är ”viktigt” innehåll. Det kommer naturligtvis prestera dåligt även som annons. Här ska man tänka tvärtom – bra organiskt innehåll bör sponsras för maximal effekt.
- Riktar innehåll mot konkurrenters följare för att nå ut till fler inom sin egen målgrupp. Behöver såklart inte vara dåligt att rikta annonser mot konkurrenters följare, men om syftet är att nå fler i sin egen målgrupp så är det antagligen mer effektivt att arbeta med en lookalike-målgrupp av sin egen och exkluderar de som redan följer en.
- Optimerar inte annonsen efter syftet. Ska annonsen driva trafik, engagemang eller konvertera? Det avgör förstås också hur den ska utformas. En annons endast ska konvertera eller driva trafik bör exempelvis inte distrahera mottagaren för mycket från att göra just detta.
Håller du med? Håller du inte med? Vill du lägga till något? Kommentera gärna nedan, på Twitter eller på Facebook.