Vill du hjälpa människor i tredje världen att få tillgång till el, samtidigt som du bidrar till att minska koldioxidutsläppen? Då kanske Trine, en socialt entreprenörskaps-startup från Göteborg, kan vara något för dig.
Det hela går till så att du via Trines plattform lånar ut pengar till lokala installatörer av solpaneler i tredje världen. Detta ger människor tillgång till el som är mycket billigare och mer miljövänlig än dagens fossila alternativ. Samtliga de hittills finansierade projekten är placerade i olika länder i Östafrika. Lånet återbetalas löpande, och du får även en hygglig ränta på omkring fem procent.
Plattformen
Trines plattform är smart uppbyggd med olika triggers för att hålla användarna aktiva under de ibland ganska långa projektperioderna. Man uppmanas till exempel att dela sin aktivitet i sociala medier, och kan se hur många som har klickat på länkarna på Facebook och Twitter. Dessutom kan man värva vänner, vilket ger en voucher på €10 till både vännen och den som värvar. Vill någon använda min referral-länk och få €10 så klicka bara här.
Det går också att ge bort presentkort som kan användas på plattformen.
Varför lån?
Men är det inte bättre att ge pengar till välgörenhet om man vill hjälpa till? Den frågan kanske vissa ställer sig. Men det ena utesluter inte det andra, jag ger själv regelbundet pengar till olika biståndsorganisationer, och som jag ser det finns det flera fördelar som gör denna modell intressant.
- Eftersom tanken är att pengarna ska återbetalas (även om risk såklart förekommer) så är många benägna att bidra med större belopp.
- Lån som återbetalats kan investeras i nya projekt, och på så sätt kan samma pengar göra nytta flera gånger om.
- Du vet exakt vad pengarna går till och kan följa hur projektet utvecklas över tid.
Och ur ett lite större perspektiv, om vi ska kunna skapa en hållbar framtid för vår planet så är det viktigt att alla delar av samhället är med på resan – inte minst näringslivet. Det måste gå att göra ”sustainable business”, som Trine själva kallar det. Därför ger jag båda tummarna upp för såväl Trine som liknande initiativ.
Vill du läsa mer om Trine så finns artiklar på Di Digital och i Tidningen Innovation från Vinnova.