Hur viktigt är egentligen en tydlig miljö-och hållbarhetsprofil för att göra bra affärer? Ganska viktigt har det visat sig. Hållbarhet är inte längre bara välgörenhet – det är business. Att inte jobba med hållbarhet är en affärsrisk.
Att hållbarhet är högt på agendan idag har nog ingen missat och det får allt större utrymme i samhällsdebatten. Flygskam blir ett nyord, Greta Thunberg träffar Arnold, tidningen Breakit kör en hållbarhetsutmaning – listan kan göras hur lång som helst. Men även om klimatet har varit agendasättande och fått medieutrymme ända sedan Al Gores glansdagar så är det först på senare år som disruptionen börjat få grepp om näringslivet på allvar. Nu är det anpassa sig eller försvinna som gäller.
Fler och fler fondförvaltare väljer bort att investera i företag som inte är hållbara. Inte enbart för att föregå med gott exempel – då skulle inte så många göra det. Hållbart är helt enkelt också ofta lönsamt. Att Richard Branson och Bill gates investerar i svenska clean-techbolaget Climeon är ingen välgörenhet. Om värme omvandlad till el slår igenom runt om i världen där förutsättningarna är gynsamma kommer det blir en mycket bra investering för dem. Microlån via likaledes svenska plattformen Trine finansierar grön energi i Afrika samtidigt som det ger avkastning till sina investerare.
Samtidigt som nya startups växer fram genomgår äldre bolag transformationer. Svenska industriföretaget Duni, som tillverkar engångsprodukter, bland annat talrikar, bestick och servetter, håller exempelvis på att gå över till helt återvinningsbara material. Fastighetsbolaget Wallenstam har blivit helt självförsörjande på förnybar energi genom att bygga och driva egna vindkraftverk. Idag har de 66 stycken runt om i Sverige.
Det finns även en hel del statistik som visar på vikten av hållbarhetsarbete (källor: Nielsen och Forbes).
- 81 procent av kunsumenter globalt anser att det är extremt viktigt eller väldigt viktigt att företag har implementerat program för att förbättra miljön. I utvecklingsländer är det extra viktigt, på den allt större och viktigare indiska marknaden är siffran till exempel hela 97 procent.
- 66 procent av konsumenterna skulle spendera mer på en produkt om den kom från ett varumärke som de anser som hållbart. Bland millennials är sifran 73 procent.
- 90 procent av alla VD:ar anser att hållbarhetsarbete är fundamentalt för företagens framgång. Både genom att ha hållbara produkter och genom strategiska initiativ som hållbarhetsprogram och hållbarhetsrapporter.
Den cyniske kanske undrar om man verkligen ska göra miljö- och hållbarhetssatsningar för att tjäna pengar. Jag skulle hellre vända på perspektivet. Att företag tar ett samhällsansvar vid sidan av kärnverksamheten är naturligtvis bra. Men det får aldrig samma tyngd som när samhällsansvaret blir en del av kärnverksamheten. Därför är det enbart positivt att företag nu alltså kan vara hållbara genom att helt enkelt driva sin kärnverksamhet bättre.