Problem för Svt när Expressen är snabbt framme

Sveriges Television, Svt, har ju som bekant sändningsrättigheterna till kronprinsessan Victorias bröllop med Daniel Westling den 19 juni. I samband med detta gör de förstås en rejäl satsning, med såväl en programserie som en blogg med Ebba von Sydow vid spakarna.

Eftersom jag följer Ebba på Twitter kunde jag idag notera att hon ställde följande fråga.

Väldigt relevant fråga, såklart. Genom ett bra val av hashtag skulle Svt kunna dra mycket trafik till sin sajt. Det finns dock ett problem i sammanhanget, som ni snart kommer att få se. Under följer min feedback till Ebba.

Att Expressen har varit snabba med att norpa åt sig just denna, väldigt naturliga, url krånglar ju till saker och ting för Svt. För #detkungligabrollopet är ju, precis som Ebba själv säger, aningen för långt. Dock är jag inte helt säker på att hon förstod vad jag ville säga. Se följande två tweets.

För när Ebba sedan ändå droppar #brollopet som ett tänkbart förslag (i och för sig ihop med några mer eller mindre seriösa andra alternativ) så känns det som hon uppfattade det som att jag bara var allmänt intresserad av att hitta Svt’s Facebook-sida för bröllopet.

I själva verket är jag så ointresserad man kan bli, men det är inte särskilt relevant. Vad som dock är ytterst relevant är att #brollopet borde vara helt otänkbar som hashtag, om nu Svt får bestämma.

Tänk följande scenario; #brollopet blir, mycket tack vare Svt, den dominerande taggen på Twitter. Många av de som följer denna på Twitter kommer också att vara intresserade av att följa bröllopet på Facebook. Hur man då gör för att hitta bröllops-sidan på Facebook kan givetvis skilja sig en del, men det är knappast någon vild gissning att många kommer att knappa in url:en facebook.com/brollopet i adressfältet.

Och vart kommer man då? Jo, till Expressens Facebook-sida – som sedan kommer att leda vidare trafiken till Expressens sajt istället för Svt’s. Knappast något drömscenario för Svt – vilket också visar på vikten av att Ebba och hennes kollegor tänker strategiskt när de gör sitt slutgiltiga val av hashtag.