En knapp på en sajt lurar inte särskilt många

Det här händer mig flera gånger i veckan – nästan dagligen. Listan på webbplatser som detta överensstämmer på skulle kunna göras väldigt lång, men jag ser ingen poäng i att hänga ut dem.

Scenario: Jag klickar mig in på en för mig ny webbplats, och vid första anblicken verkar den intressant. Snygg profil, välstrukturerat innehåll – det ser lovande ut helt enkelt. Och nämen titta, man kan följa dem på Twitter också. Jag klickar på den lilla fågeln för att komma till kontot.

Besvikelsen är total.

Kontot har tre followers, följer två (i båda fallen sannolikt webbplatsens egna anställda) och har sammanlagt lyckats spotta ut 10 tweets. Det senaste är daterat tre månader tillbaka.

”Jaha,” tänker jag. ”Det är en sån där skrytsajt, som gärna babblar på om stora visioner, visar upp coola effekter, men egentligen inte har speciellt mycket att komma med under skalet. Då är det garanterat inget att hänga i julgranen.” Jag lämnar webbplatsen, och återvänder troligtvis aldrig mer.

Jag kan mycket väl haft fel, sajten kanske är det nya Blocket – en lysande idé. Men mitt första intryck är förstört på grund av skaparnas vilja att vara med i coola klubben, viljan att kunna visa upp sociala medier-knappar. För det är ju ”inne” nu.

Stoltserar man med stora Twitter-ikoner på sin webbplats bör man också ha någon form av närvaro. Att lämna kontot i princip helt oanvänt ger ett väldigt oseriöst intryck – i alla fall på mig.

Det finns inget egensyfte i att finnas i sociala medier, och det är helt OK att välja bort olika kanaler om man inte ser nyttan av dem. Men försök inte låtsas – ett tomt Twitter-konto lurar inte särskilt många.