MW-Tips: 2010-12-05

Pr-konsulterna förser politiker med färdiga motioner
Jag har full förståelse för att DN vill informera allmänheten om hur lobbyverksamheten mot svenska politiker fungerar, men hela artikelserien känns lite hårdvinklad. Om man tänker efter lite, är det verkligen så konstigt att olika organisationer gör sitt bästa för att lyfta fram sina frågor och åsikter? Och om en riksdagsledamot instämmer fullständig med innehållet i ett stycke från en text denne tar emot, är det då så förfärligt att återanvända det? Jag ser i alla fall inget större problem med det.

I slutändan handlar det ju trots att om riksdagsledamoten ifråga är kompetent och källkritisk nog för sin uppgift. Nu finns det väl i och för sig en del som tyder på att så inte alltid är fallet, men då är det ju där felet ligger. Uppgifterna DN presenterar känns dock inte särskilt chockerande. Listan med de organisationer som kopierats mest verkar inte finnas tillgänglig på webben, men i papperstidningen listades förutom nykterhetsförbundet bland annat Naturvårdsverket, Rädda Barnen, och flera andra organisationer som borde vara tämligen enkla att sympatisera med. Att de varit duktiga på att få genomslag för sina frågor känns mest logisk, och är inget att hetsa upp sig över.

Sen är det naturligtvis viktigt med öppenhet, att påverkan inte sker i det fördolda. Men i grunden är lobbyverksamhet en naturlig del av demokratin.

Google Releases Stable Version of Chrome 8
Bästa webbläsaren, om ni frågar mig. I och med nya versionen har också ett stort antal buggar fixats.

Youtube-tittarna får välja reklamfilm
Spontant låter detta som ett mycket bra koncept.

jag har avslutat mitt paypalkonto för yttrandefriheten
Sofia Mirjamsdotter, har tillsammans med många andra avslutat sitt Paypal-konto. Helt rätt tycker jag. Hade jag haft ett paypal-konto hade jag troligtvis gjort samma sak, om jag inte varit låst till systemet på något sätt.

WTF? Google annonserar på Facebook
Intressant iakttagelse av Nikke Lindqvist. Tipstack till @jocke.