7 tips när du pitchar Digital Influencers

Thinking Digital 2010

Så kallade Digital Influencers (svenska översättningen ”digitala influerare” känns fortfarande lite för oetablerad), det vill säga personer med stort inflytande och/eller räckvidd i sociala medier, blir allt viktigare för PR-avdelningar världen över. För vissa företag, inom exempelvis modebranschen, är det kanske rentav viktigare att nå ut till rätt bloggare och instagrammare än att få in ett reportage i en tidning eller i ett magasin.

Digital Influencers kan vara allt från kändisar som Kenza och Isabella Löwengrip, med hundratusentals följare och läsare, till en mindre känd prylbloggare eller någon helt okänd som driver en Tumblr med roliga kattbilder. Det alla dessa har gemensamt är att det de bloggar, twittrar eller instagrammar har inflytande på en viss målgrupp. En målgrupp de kan dela med dig eller din kund.

1. Tänk bredare än enbart bloggare

Allt eftersom bloggar har fått mer och mer erkännande – till exempel så är ju numera vanliga nyhetsförmedlare som Buzzfeed och Gawker egentligen bloggar – så har många också samlat på sig en trogen publik via andra typer av kanaler. Alla med sina respektive målgrupper och fördelar. Modeprodukter gör sig ju exempelvis bra på bild, och då kanske Instagram är ett bra forum. En nattklubb eller en festival kanske fånga live-känslan, och då kanske populära användare på Youtube eller Vine är bra att vända sig till.

Så gör inte misstaget att bara vända dig till bloggare eftersom andra kanaler inte känns lika ”seriösa”. För några år sen så sa många samma sak om bloggarna.

2. Skippa pressmeddelandet

Jag får, i egenskap av bloggare, massvis med pressmeddelanden varje vecka. Men de gånger jag har fört den informationen vidare är lätträknade. Varför? Jag är ingen dagstidningsjournalist. Precis som de flesta andra så bloggar jag på min fritid, och har därför varken tid eller lust att blogga ut nyheter.

Om det är något som känns intressant och relevant har jag möjligtvis tid att skicka ut en tweet, men det hänger också på att jag får informationen snabbt. Eftersom jag endast kollar min privata mejl (där alla pressmeddelanden hamnar) ett par gånger om dagen så är risken stor att nyhetsvärdet hinner svalna. Pinga mig därför hellre på Twitter så jag ser informationen direkt.

3. Lägg tid på pitchen

Enligt mina egna erfarenheter så pitchas bloggare och andra digitala digniteter oftast över mejl. En mejlpitch är dock inte lika med att du snabbt kan hafsa ihop något som du sedan kan skicka i ungefär samma version till ett stort antal mottagare. Läs istället på om varje person som du pitchar och anpassa tonalitet och förslag utifrån det. Om du till exempel ska fråga om en bloggare vill ha en tävling om en produkt på sin blogg så bör du kolla upp om denne har haft några sådana tidigare.

En pitch via mejl är ingen andra klassens kommunikation. Tvärtom fördrar många bloggare det då de ofta har många bollar i luften och vill kunna sortera inkommande information och förfrågningar utifrån rätt kontext. Dessutom kan mejlkommunikation också vara en fördel för dig eftersom det ger dig tid att tänka igenom dina svar på eventuella motfrågor ordentligt.

4. Kom med bra motiveringar

Om du exempelvis ska pitcha en bloggare – nöj dig då inte med att enbart kommunicera att du har något som du ”tror att du skulle kunna vara intresserad av”. Om du inte känner bloggaren personligen så kan det vara bra att anstränga sig lite mer än så.

Välj ut ett par inlägg i bloggen som är relevanta för det du vill sälja in och referera till något av dessa. På så sätt höjer du inte bara relevansen på picharna – du visar också att bloggaren är värd din tid och uppmärksamhet.

5. Var försiktig med att ställa krav

Visst, om du skickar ett par instagrammare till Abu Dhabi för att bevaka en seglingstävling så kan du förstås kräva att de faktiskt gör just det och inte enbart dricker drinkar. Men om du ger bort ett testexemplar av en produkt så bör du vara försiktig med att ställa motkrav.

Om du lyckas få personen i fråga att känna sig utvald istället för utnyttjad – vilket ju också bör vara fallet – så är chansen inte bara stor att denne inte bara skriver något bra om produkten, utan även att det verkligen känns ärligt och genuint. Till skillnad mot villkorad sådan, som ofta är relativt enkel att känna igen.

6. Prioritera alltid relevans före räckvidd

Att lyckas pitcha in sitt budskap till en digital tonårsidol som William Spetz med massiv räckvidd är säkert en dröm för många. Men dessa får förstås mängder med förslag varje dag, och risken är stor att du lägger ner tid helt i onödan.

Om du däremot letar lite mer och gräver lite djupare så är det sällan några problem att hitta andra – och ofta mer relevanta – alternativ. Dessa har förstås inte samma räckvidd som kändisarna, men kompenserar det med en trogen följarkrets som kanske är precis rätt målgrupp. Det är ofta mer värdefullt att nå en person som ger dig sin fulla uppmärksamhet än tio som bara lyssnar på ena örat.

7. Bygg långsiktiga relationer

Alla i PR-branschen vet hur värdefullt det är att ha bra relationer med journalister. Samma sak gäller förstås personer med stor digital räckvidd. Det är såklart enklare att pitcha in saker till personer du känner personligen. Inte bara för att de litar på och respekterar dig – du känner också dem och kan därmed se till att allt du pitchar verkligen är relevant nog för dem att åtminstone titta på.

Försök skapa relationer som bygger på ömsesidigt förtroende. Det kan vara allt från att bjuda in till intressanta seminarier till att göra dem tjänster utan motkrav och vara en allmänt hyvens hen.

Bild: Flickr/Thinking Digital