Historien om den orimliga idén

Galileo Galilei

Det är 1600-tal. Galileo Galilei sitter på sin kammare och skriver på en bok. Han har nämligen en idé. Att det är solen som är universums centrum – inte jorden. Det är alltså jorden som snurrar runt solen, inte tvärtom. 1632 ger han ut boken ”Dialog om de två världssystemen” där den gamla synen på jorden som universums mitt ifrågasätts.

Påven och hela katolska kyrkan blir förstås vansinniga. Detta är ju inte rimligt! Jorden är ju megastor, och solen är liten och typ jättelångt borta. Galileo Galilei får bakläxa av påven och tvingas ta avstånd från sina orimliga påståenden. Sen får han sitta i husarrest under resten av sitt liv.

Vi människor vill gärna sätta rimlighetsramar på saker och ting. Detta är något som Malcolm Gladwell beskriver i sin bok ”The Tipping Point”. Som exempel nämner han följande problem.

Ta ett stort pappersark och vik det rakt över. Ta sedan det vikta pappret och vik det ännu en gång. Gör om detta tills du har vikt pappret totalt 50 gånger. Hur högt är pappret nu?

Efter att snabbt ha simulerat hur vi vikter ett papper i våra huvuden så drar de flesta av oss till med en decimeter, eller kanske till och med en meter! Så vad är då det verkliga svaret? Faktum är att det faktiskt har en del gemensamt med Galileo Galileis forskning – såväl symboliskt som bildligt. Papprets höjd skulle nämligen motsvara avståndet mellan jorden och solen.

Verkar detta rimligt? Absolut inte. Men hur gärna vårt sunda förnuft och vårt rationella tänkande än vill tro det, så är lösningar är inte alltid rimliga.

Den svenska medieaktör som kanske varit allra flitigast med att utmana rimlighetsnormen under de senaste åren är reklambyrån Studio Total. Under sin dragning på TedX Almedalen 2011, som jag hade förmånen att lyssna till på plats, berättade byråns Per Cromwell om när de drog pitchen ”invadera Libyen” för ett ölvarumärke.

Det blev naturligtvis ingen invasion och Kadaffi fick aldrig någon ölflaska i huvudet. Senare den hösten dog han under icke ölrelaterade omständigheter.

Men betyder det automatiskt att det var en dålig idé?

Våga komma med galna idéer. Våga vara orimlig. Det är budskapet Cromwell lyfter fram i sitt tal – att de som vågar sticka ut är de som kommer att bli framgångsrika i framtiden.

Det kanske låter som ett kontroversiellt uttalande. Men det är det inte. För om vi bläddrar i historieböckerna så är de fulla av personer som gjort precis det Cromwell beskriver. Sådana som Galileo Galilei. Personer som vågade vara orimliga. 1992 fick Galilei dessutom äntligen sin upprättelse då katolska kyrkan gjorde en pudel och erkände att man varit lite fel ute med husarresten och de andra repressalierna. Bättre sent än aldrig.