Att du kan få mer gjort på mindre tid låter som något som är för bra för att vara sant. Men egentligen kanske det bara handlar om att våga ifrågasätta arbetslivets invanda strukturer och samtidigt våga erkänna det så många vet men få talar om.
Förutom att ha arbetat ungefär tio år som anställd har jag också flera år som egenföretagare och konsult bakom mig. Tack vare det har jag haft möjligheten att identifiera vad som gör mig produktiv när jag inte har några andra ramar än mina egna att utgå ifrån – och tack vare bra arbetsgivare har jag sedan också haft möjlighet att testa att applicera detta på min roll som anställd.
Det jag har kommit fram till är att det framförallt är en sak som gör att min produktivitet ökar – nämligen flexibilitet.
”Att jobba åtta timmar per dag är inget självändamål utan det viktiga är vad du levererar.”
Om du inte redan gör det – börja jobba på distans ibland. Om du har förmånen att ha ett jobb där det fungerar det vill säga. Som lokförare eller sjuksköterska blir det svårt, men väldigt många kontorsjobb kräver – trots namnet – inte att du sitter på kontoret för att kunna göra ditt jobb.
Innan jag läste Tim Ferriss bok ”4-Hour Work Week” så hade jag ofta lite dåligt samvete när jag jobbade hemma eller från ett café. Detta trots att jag i princip alltid var mer produktiv och hann slutföra fler uppgifter än när jag var på jobbet. Den ökade produktiviteten berodde, förutom den uppenbara fördelen att kunna fokusera på en sak utan att bli störd, på att jag blev extra motiverad att arbeta effektivt eftersom jag kunde använda tiden jag tjänade in till att vara ledig. Detta var antagligen också det som gav mig lite dåligt samvete, att jag skulle ha kunnat hinna jobba ännu mer.
Men det är ingen som är produktiv under 100 procent av en arbetsdag på åtta timmar. Att vara på kontoret eller att vara ”upptagen” hela arbetsdagen är inte samma sak som att vara produktiv. Att jobba åtta timmar per dag är inget självändamål utan det viktiga är vad du levererar. Den som vägrar accepterar det faktumet är antingen okunnig eller oärlig (jag vet inte vilket som är värst). Men vi är nog många som känt oss lite osäkra kring hur man ska förhålla sig till denna självklarhet. Vågar man säga sanningen, utan att betraktas som arbetsskygg? Själv behövde jag alltså läsa det i en New York Times bestseller-bok för att sluta ha dåligt samvete över hemmajobb.
Betyder detta att man alltid ska jobba hemma? Naturligtvis inte, då skulle man missa allt det positiva som de fysiska interaktionerna med kollegorna för med sig. En kombination är förstås bäst, men det finns tyvärr fortfarande en utbredd skepsis även mot sporadiskt hemmajobb bland många arbetsgivare.
Samma sak gäller arbetstider. Ibland krävs det att du är på plats på kontoret vissa tider, men ofta inte. Uppgifter som innebär att skriva, analysera och planera behöver till exempel inte göra det. Vill du göra det en söndagskväll och istället vara ledig en fredag eftermiddag – då borde inte det vara ett problem.
”Se på möten som du ser på en investering – du investerar din tid. Ett bra möte som tar dig framåt kan ge avkastning på flera gånger den avsatta tiden, men ett möte som inte leder någonstans blir enbart en kostnad.”
Något som ofta hindrar oss från att jobba hemifrån är möten. Kanske det går att lösa genom att ha mötet på distans via video. Men lösningen kan också vara att inte ha något möte. I alltför många företag och organisationer är det tyvärr nämligen vanligt med alldeles för många möten med alldeles för många personer i. Ett vanligt förslag efter ett dåligt möte där man inte kom fram till något är tyvärr: ”ska vi boka ett nytt möte?”.
Innebär det att möten alltid är något negativt? Verkligen inte. Se på möten som du ser på en investering – du investerar din tid. Ett bra möte som tar dig framåt kan ge avkastning på flera gånger den avsatta tiden, men ett möte som inte leder någonstans blir enbart en kostnad.
Med större flexibilitet i form av färre (men bättre) möten, mer tid att jobba på distans och mer individuella arbetstider så kommer du ha alla möjligheter att bli mer produktivt och leverera bättre resultat – samtidigt som du får mer tid över till familj och fritid. Det är en ekvation där både du och din arbetsgivare blir vinnare.
Bild: Luca Bravo
Jag kan rekommendera att någon gång i livet arbeta som frilans om det finns möjlighet. Då försvinner många av de där känslorna kring ”kontorstid,” ”internmöten” och ”facetime.” Och allt fokus hamnar på på output. Förhoppningsvis i alla fall! 🙂
Tack för din kommentar Jerry! Det finns absolut med i framtidsplanen. Framförallt för att kunna bli mer flexibel i tid och rum och kunna fokusera på det roliga i jobbet, men kanske i bästa fall också jobba mindre, om levnadssituationen tillåter 🙂