De flesta av oss ser en film någon gång ibland. Oftast för att bli underhållna, för att få ta del av en historia. Men om man vill så kan man också bryta ner filmen i mindre beståndsdelar, som man sedan kan låta sig inspireras av och använda i kommunikationssyfte. Eftersom jag har ett stort filmintresse, och även driver en filmblogg, så tänkte jag passa på att lyfta fram fem lärdomar som vi kommunikatörer kan ta med oss från filmens förlovade värld.
1. Fånga publiken från början
Bilden jag valt att illustrera det här inlägget med är från öppningsscenen i Sergio Leones ”Once Upon A Time in the West”. Genom att fokusera på ansiktsuttryck och små detaljer som flugor och vattendroppar så bygger den utdragna scenen upp en otrolig anspänning. Så när du lanserar en kampanj, skriver en copy eller pitchar en idé – tänk på att det är din öppningsscen. Fånga din publik direkt!
2. Skapa starka karaktärer
Varför bryr vi oss om Don Draper i ”Mad Men”? Han är ju otrogen och full på jobbet. Eller Paul Giamattis Miles i ”Sideways” – som stjäl från sin egen mamma. Svaret är enkelt – för att vi har byggt en relation med dem. Vi engagerar oss i starka karaktärer, de blir våra vänner. På samma sätt kan du bygga starka karaktärer i din kommunikation. Talespersoner, ambassadörer, eller vanliga människor som vi kan identifiera oss med. Möjligheterna är många.
3. Show – don’t tell
I en berömd scen från Brian De Palmas ”Casualties of War” säger Sean Penns karaktär att han inte fruktar dödsskuggans dal – eftersom han är den elakaste jäveln där! Men de orden hade förstås vägt lätt om inte Penn och De Palma så skickligt bekräftat dem i filmens handling. Så säg inte bara att du har den ”bästa” produkten – utan försök också att indirekt bekräfta det genom att visa upp kundrecensioner, tester och dylikt. Det allra bästa är förstås om du kan bygga ditt varumärke lika starkt som Omar i ”The Wire”. Då behöver du inte prata alls, alla känner till dig ändå och vet vad du går för.
4. Definiera din konflikt
Maverick och Iceman, Luke Skywalker och Darth Vader, Ture Sventon och Ville Vessla. Konflikterna är ofta centrala i filmens värld. Den kan förstås även användas kommunikativt för att positionera ditt varumärke. Att använda en konkurrent som referenspunkt är ett effektivt sätt att särskilja och lyfta fram ditt eget erbjudande. Något som exempelvis görs av både Comviq (pris) och Telia (täckning).
5. Knyt ihop slutet
Allting har ett slut. En film, en kampanj, ett pressmeddelande och även det här blogginlägget. Då vill man att allt faller på plats, som när Chazz Palminteri tappar kaffekoppen i ”The Usual Suspects”. Har du knytit ihop alla trådar och förmedlat ditt budskap? Jag hoppas att jag har gjort det, och att du tar en tripp till filmens värld redan ikväll.
”Show — don’t tell” är kanske det bästa kommunikationsrådet någonsin.
Grym post, Markus!
Stort tack Jerry!
Bra inlägg! 🙂 Med generiska produkter till samma pris kommer värdet sitta i upplevelsen. Jag gillar Pixar. De har en väldigt tydlig och spännande process för att bygga bra storys http://ftorstensson.com/2013/09/15/pitcha-den-som-pixar/
Tack Fredrik, och väldigt intressant inlägg hos dig med! Ska kolla på filmklippen så fort jag får tillfälle.
Kul sätt att förpacka kunskap – det greppet tar jag med mig till kommande utbildningar.
Roligt att höra Cecilia!