Som jag tidigare har berättat i spaningar på bloggen så kommer 2014 bli året då innehåll blir centralt i allt fler företags digitala strategier. Både nya mediejättar som Buzzfeed och gamla som New York Times och Vanity Fair erbjuder numera sponsrat innehåll, så kallad ”native advertising”. Bredvid sociala medier så växer också den redaktionella kommunikationen. 2014 är utan tvekan innehållets år.
Vad ska du då tänka på när du jobbar med Content marketing? I det här inlägget lyfter jag fram fyra punkter som kan vara bra att utgå ifrån när du producerar innehåll.
- Timing. Eller ”newsjacking” som David Meerman Scott kallar det. Hänger du med i informationsflödet och är uppmärksam på vad som kan vara relevant för ditt företag? Tar du vara på chansen när den dyker upp?
- Värde. Vad får mottagaren ut av att konsumera det du kommunicerar? Är det tillräckligt intressant?
- Tonalitet. Talar du med mottagaren på ett trovärdigt sätt? Litar mottagaren på det du säger?
- Budskap. Sist men inte minst – vad är det du förmedlar till mottagaren och vad är syftet med detta?
Låt oss titta på ett exempel på vad jag skulle vilja påstå är en perfekt case av Content marketing. Nämligen det Bud Light skapade på Twitter i veckan med god hjälp av mannen på bilden, det vill säga Peyton Manning, legendarisk stjärna i Denver Broncos. Efter att ha tvålat till San Diego Chargers med 24-17 så hade den rutinerade quarterbacken bara en önskan – nämligen en Bud Light.
Proud to be Peyton’s refreshment coordinator. #18WantsBudLight https://t.co/K714vWWX9w
— Bud Light (@budlight) January 13, 2014
Hur väl stämmer detta då in på ovan nämna punkter?
Ja timingen kunde förstås inte bli bättre, Bud Light (eller deras byrå) var på hugget och agerade snabbt. De passade även på att promota tweeten för att rida på vågen extra länge. Eftersom amerikansk fotboll är en så pass stor sport så kommer många att vara intresserade av Mannings åsikt. Innehållet har alltså ett högt värde hos en väldigt stor målgrupp. Tonaliteten i tweeten är ödmjuk och bekräftar endast det Manning faktiskt har sagt, och då innehållet först och främst är riktat till aktiva följare kan man också anta att förtroendet för avsändaren är relativt högt. Budskapet är glasklart – gör som Peyton Manning och koppla av med en Bud Light efter matchen.
Som du kanske har märkt så handlar Content marketing – precis som journalistik – mycket om att svara på frågor. Om svaren på frågorna är rätt så har du också skapat något som i många fall påminner om journalistik. Det är precis det som är målet. Denver Post skrev förstås om Mannings ölönskemål. Men om du kan ta samma story och placera den med ett budskap i en kanal och i en kontext du själv väljer – då bör du förstås ta chansen.
Bild: Jeffrey Beall/Wikipedia