Hur lyckas du tränga igenom bruset i Almedalen? Efter att i flera år i rad arrangerat seminarier som har varit snackisar både inför, under och efter Almedalsveckan så delar jag här med mig av några tips.
3 juli arrangerade Almega seminariet ”Ingen kommer läsa din debattartikel – hur når man fram till dagens unga?” Seminariet var inte bara hett i bemärkelsen att det blev väldigt varmt inne i tältet. Sveriges Kommunikatörer listade det som ”Dagens tips” på sin stora lista med kommunikationsseminarier, det var proppfullt i lokalen och även utanför (därav värmen) och seminariet trendade på Twitter. Precis som förra året, då vårt kommunikationsseminarium också drog fullt hus samt trendade.
Förutom det uppenbara syftet att skryta lite så tänkte jag därför dela med mig av mina bästa tips för hur du ska gå till väga för att skapa ett seminarium som blir en snackis både på plats och på webben.
Välj ett ämne som engagerar
Att exempelvis presentera data från en undersökning om Facebook-användande kan säkert vara intressant för många. Men det saknar tyvärr ofta den spets som behövs för att engagera andra än den mest initierade publiken. Vill du att ditt seminarium ska bli en snackis så måste förstås folk snacka om det. Det som inte engagerar snackar man inte om. Och att något är intressant är ingen garanti för att det också engagerar.
Hur man når ut till unga är ett exempel på ett ämne som förenar – och i detta fall också engagerade – såväl kommunikatörer som politiker, opinionsbildare, journalister och reklamare.
Sätt en bra rubrik
En liten men ack så viktig detalj. Med uppåt 3 500 seminarier totalt, och ibland över 100 seminarier samtidigt så är det förstås oerhört viktigt att sticka ut. Rubriken är din chans att sticka ut i programmet eller i det sociala samtalet inför Almedalen.
Välj medverkande med omsorg
Förutom självklara saker som att tillfråga duktiga personer som kompletterar varandra samt att försöka få bra könsfördelning så är det en klar fördel om panelen känns nyskapande. Våga ge nya förmågor chansen. Och om du absolut vill ha med någon som är med i 50 panelsamtal per år – se till att det är någon som klarar av att förnya sig.
Panelen på det här seminariet var Sofia Brändström, Ida Karlbom och Erik Blom (och tillslut även Totte Löfström), och de var mycket uppskattade av publiken.
Riktigt bra panel på @AlmegaAB om #ungakom sakligt, tydligt, sammanfattande o relevant. Tänk om allt i #Almedalen var lika bra!
— Linda Larsson (@Larsson_Lila) July 3, 2015
Underskatta heller inte värdet i en bra moderator som kan kombinera paneldeltagarnas kompetenser så bra som möjligt. En rutinerad moderator klarar också att hantera oförutsedda situationer, som Jonas Morian gjorde utmärkt när Totte Löfström fick förhinder och kom 35 minuter försent.
Show, don’t tell
Borde vara grundläggande i all kommunikation, och jag har även nämnt det förut här på bloggen. Men det tål att upprepas. Det är förståeligt att många känner ett behov av att ta till överord. Men utan förankring i verkligheten får det snarare motsatt effekt då det kan verka desperat. Kalla inte ditt seminarium ”årets hetaste” innan du tydligt kan motivera varför det skulle vara det. Du behöver inte ha Reinfeldt i panelen, men det behövs i alla fall någon slags motivering. Har 400 personer anmält att de ska komma på Facebook-evenemanget? Kör på!
Optimera det digitala
Se till att det digitala grovjobbet blir gjort. Etablera en hashtag, gör ett Facebook-evenemang och bjud in alla du tror skulle kunna vara intresserade (men spamma inte), informera om eventuella webbsändningar, uppmuntra till att ställa frågor på Twitter och så vidare. Påminn även gärna om seminariet genom att följa nyhetsflöden och om möjligt koppla frågeställningar till aktuella samtal och debatter. Gör det också enkelt för paneldeltagarna att sprida information om seminariet i sina egna nätverk.
Lär av andras misstag
Studera andra liknande arrangemang och fundera på vad du ska göra för att vara bättre än dem. Något som jag reflekterade över i samband med att vi bestämde ämne för årets seminarium var att jag under det senaste året hade noterat att flera seminarier om att nå ut till unga enbart hade med trettioplussare i panelen. Därför tyckte jag att det var viktigt att se till att vi inte bara pratade om unga, utan också med dem. Erik Blom är inte bara smart och kompetent, han är dessutom endast 16 år och därmed antagligen en av de allra yngsta paneldeltagarna i Almedalen i år.
Tänk långsiktigt
Förtroende och goda varumärken byggs över tid. I flera år hade Almega den populära Bloggplats H12, vilket har byggt goda relationer och gjort många till ambassadörer som gärna skriver under på att vårt kommunikationsseminarium är något att räkna med. Gör du något bra i år så är förutsättningarna bättre inför nästa. Dina Almedalsaktiviteter kommer aldrig bli ett självspelande piano – men om du gör bra grejer i flera år i rad så kommer de i alla fall vara ett perfekt stämt piano som låter fantastisk när du spelar på det.