Snapchat är det snabbast växande mobila sociala nätverket idag, framförallt bland millennials, och grundaren Evan Spiegel har enligt uppgift tackat nej till miljardbud från såväl Google som Facebook. Så när Snapchat i förra veckan släppte ”Discover”, ett samarbete med medieföretag som CNN, Vice och ESPN och det första stora draget för att kommersialisera tjänsten, så var det naturligtvis en stor grej. Och jag tror att de har prickat helt rätt.
Hundra procent mobilanpassat
Mobilen tar över allt mer av vårt internetanvändande, och således också vår mediekonsumtion. ”Allting går till mobilen. Oavsett om man sysslar med journalistik, information, kommunikation eller försäljning, så har det blivit helt nödvändigt med aktiv närvaro i människors mobiltelefoner”, skrev journalisten Jan Gradvall i en krönika i DI Weekend i helgen. Unga människor, det vill säga Snapchats användare, är de som är drivande i detta beteendeskifte.
Medieaktörer försöker förstås anpassa sitt innehåll efter detta, men få löper linan ut så som Snapchat gör med Discover. Istället för saggiga mobilsajter och sega videospelare så är allt innehåll integrerat i Snapchats gränssnitt med smidiga slidefunktioner och ett stående videoformat som nyttjar hela skärmen från första sekunden. Ett friktionsfritt användargränssnitt som kommer att bli ovärderligt i den stenhårda konkurrensen om unga människors uppmärksamhet i mediebruset.
Snapchatifierat innehåll
Även om Snapchats nyhetsplattform utnyttjar tekniken till fullo så behöver de också förankra nyhetsinnehållet hos användarna rent kommunikativt. Därför kommer innehållet fokusera på precis det som användare själva utnyttjar tjänsten till – storytelling. Historierna och sättet de berättas på är Snapchats ryggrad, och det är tydligt att ambitionen är att detta även ska genomsyra Discover.
Där är Snapchat, eller rättare sagt dess nyhetspartners, inte riktigt framme än, som bland annat Grace Regan påpekar i The Guardian. Men tjänsten är ju å andra sidan knappt en vecka gammal. Här tror jag dessutom att vi kommer att få se ett allt mer kanalanpassat innehåll specialutformat för att kunna konsumeras i farten. Till exempel på bussen eller mellan övningarna på gymmet.
Skiljer det kommersiella från det sociala
Snapchat stod inför ett vägval. Skulle man gå Facebooks väg med algoritm eller Twitters med realtidsuppdateringar? De gick sin egen väg och skapade en helt egen lösning. Genom att placera Discover-funktionen i en separat flik så bevaras ursprungstjänsten intakt. Istället för att tvinga på användarna nyheter och reklam så vill Snapchat skapa en upplevelse som användarna själva söker sig till. Helt enkelt eftersom den håller så hög klass.
Genom att inte låta en algoritm avgöra om användaren vill se nyheter, företagsinformation eller köpt innehåll så har Snapchat gjort ett statement. ”This is not social media. Social media companies tell us what to read based on what’s most recent or most popular. We see it differently. We count on editors and artists, not clicks and shares, to determine what’s important.”, skriver de själva på sin blogg.
I en tid där Google och Facebook är de största spelarna på banan, och där även Twitter börjat experimentera med en algoritm, är detta förstås anmärkningsvärt. Snapchat avstår från sociala nyheter. Det Snapchat istället har gjort är att låta det bästa av två världar – den sociala kommunikationen med vänner och kommersiella nyheter och underhållning – leva sida vid sida utan att inkräkta på varandra.
Snapchat har skapat 2000-talets tv. En tjänst där användaren själv väljer när den vill socialisera med vänner, konsumera nyheter eller bli underhållen – genom att helt enkelt byta kanal.
1 reaktion på “Snapchat har skapat 2000-talets tv”